Kerana Sebatang Sungai


Aku berasal dari  Kampung Pasir Puteh,kalumpang,Selangor. Aku dilahirkan disini tetapi dibesarkan di Melaka. Ibu aku di lahirkan dan di besarkan disini. Banyak kenangan yang terungkap dan banyak juga kisah yang tersingkap dari sanak-saudaraku tentang kisah sungai ini apabila aku bertandang ke kampung halaman. Mungkin cerita itu adalah dongeng sahaja kut.

Sungai ini dahulunya tempat kebun menanam sayur dan akhirnya sekarang menanam pokok getah untuk mencari punca rezeki. Dari sungai inilah penduduk mengambil sumber air untuk pelbagai kegunaan. Punca pengairan sungai ini daripada puncak kaki bukit dan mengalir perlahan di rumah-rumah berhampiran.

Aku jarang pulang ke kampung tetapi bila pulang ke kampung berasa seronok kerana berjumpa dengan opah dan sanak-saudara yang lain. Aku juga tidak melepaskan peluang untuk bermandi-manda di sungai ini. Kenangan di sungai ini tidaklah banyak. Mungkin mak aku lebih banyak cerita berbanding aku kerana mak telah dibesarkan disini. Pelbagai kisah dan variasi cerita yang telahku dengar tentang sungai ini. Dari satu cerita ke satu cerita.

Di kampung aku pula sekarang ni ada sebuah resort, diberi nama Kalumpang Resort,Selangor dekat dengan sungai ni. Setiap hujung minggu mereka akan datang untuk bermandi-manda di sungai ini. Pelancong yang datang kebanyakkannya dari negeri dan dearah lain. Anginnya sejuk dan udaranya nyaman kerana berhampiran dengan sempadan antara Pahang dan Selangor yang menjadi tulang belakang negara Malaysia. Jika anda berminat untuk bermandi-manda, anda tidak dikenakan bayaran (free only) tetapi jika anda berminat untuk bermalam di resort tersebut anda dikenakan bayaran yang berpatutan (tak mahal pun murah je). Silalah datang ke Kalumpang Resort,Kampung Pasir Puteh,Selangor kerana kedatangan anda sangat dialu-alukan. Aku bukannya promosi tetapi untuk berkongsi cerita sahaja. Mungkin cukup sampai disini sahajalah cerita aku untuk kali ini hingga kita bertemu dilain waktu…..:-)

=HAKCIPTA TERPELIHARA ANNYS SOPHELIA©=

6 thoughts on “Kerana Sebatang Sungai

  1. Howdy, i read your weblog occasionally and i own a comparable one and i was just wondering in case you get a great deal of spam comments? If so how do you stop it, any plugin or anything you are able to advise? I get so a lot lately it is driving me mad so any assistance is really much appreciated.

  2. From here, select the “Make Widgets” text located along the top portion of the page. Adsense was my best ad revenue earner till Google updatesPanda, Penguinchanged search results indexing.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s