Apa itu air?


Tahukah anda bahawa sumber air adalah daripada molekul-molekul air yang bergabung di antara H2O dan Oksigen.? Tahukah anda bahawa air terdapat beberapa kebaikan apabila kita minumnya.?Kebaikan air kosong ialah air kosong boleh menyembuhkan kanser, darah tinggi, diabetes, sembelit, tuberculosis, dan pelbagai penyakit lain. Anda sudah tentu sukar mempercayainya. Saya juga agak skeptikal.

Air adalah sumber yang terbaik

Air adalah sumber yang terbaik

Menurut sumber daripada internet, amalan minum air kosong atau digelar terapi air kini sangat popular di Jepun. Terapi ini telah terbukti berjaya dan berkesan oleh sekumpulan pakar perubatan di Jepun untuk menyembuhkan penyakit kronik dan penyakit ringan.

Menurut kajian, waktu terbaik untuk minum air adalah sejurus bangun daripada tidur. Dengan kata lain, anda minum air pada waktu perut masih lagi kosong.Kajian ini telah dibuktikan oleh Pakar Perubatan daripada Jepun menggunakan kaedah saintifik.Tahukah anda bahawa kita hendaklah meminum air masak sekurang-kurangnya 8 gelas sehari.?

Kaedah Terapi 

1. Sejurus bangun daripada tidur, sebelum menggosok gigi, minumlah 4 x 160ml gelas AIR.

2. Selepas itu, gosok gigi dan bersihkan mulut tetapi JANGAN MAKAN makan ataupun minum apa-apa pun untuk tempoh 45 minit.

3. Setelah 45 minit, anda boleh makan dan minum seperti biasa.

4. Setelah 15 minit sarapan, makan tengah hari, dan makan malam, jangan makan ataupun minum apa-apa pun untuk tempoh dua 2 jam.

5. Bagi orang tua ataupun orang sakit yang tidak mampu minum 4 gelas air sekali gus, minumlah setakat yang mampu dan kemudian ditingkatkan sehingga 4 gelas.

Jumlah hari untuk menyembuh atau mengurangkan penyakit-penyakit tertentu:

1. Tekanan darah tinggi (30 hari)

3. Diabetes (30 hari)

4. Sembelit/konstipasi (10 hari)

5. Kanser (180 hari)

6. Tuberculosis (90 hari)

7. Pesakit arthritis disarankan untuk mengikuti terapi ini hanya 3 hari pada minggu pertama dan setiap hari pada minggu berikut dan seterusnya.

Terapi air ini tidak mempunyai kesan sampingan. Anda tidak rugi mencubanya. Jika ditakdirkan terapi ini terbukti berkesan, maka hasilnya dapat anda rasai dan nikmati. Jika kurang berhasil, anda tahu bahawa air ialah elemen penting untuk tubuh badan.

Jadi cubalah, dengan izin Allah, penyakit anda sembuh! Seperkara lagi, masyarakat Cina dan Jepun mengamalkan minum teh panas selepas menikmati makanan, dan BUKANNYA air berais. Mengapa?

Bagi orang suka minum air berais, pesanan ini mungkin berguna untuk anda. Memanglah enak untuk minum minuman sejuk ketika menikmati makanan. Namun, anda harus mengetahui bahawa air berais akan memadatkan minyak yang terdapat pada makanan. Hal ini akan melambatkan proses pencernaan.

Malah keadaan itu menyebabkan sisa makanan berubah menjadi lemak dan seterusnya menjadi pemicu kanser. Oleh itu, anda digalakkan untuk minum sup panas ataupun minum air panas selepas menikmati sarapan, makan tengah hari, dan makan malam.

Selamat mencuba, semoga bermanfaat.

p/s : Awas, jangan minum air berklorin. Minumlah air mineral atau air bertapis. Jangan juga mengamalkan minum air RO kerana air itu kurang baik untuk kesihatan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.